
Geschreven door: Dennis Schellekens
#datagedreven #besluitvorming
6
6
Elk bedrijf wordt gedreven door beslissingen, schreef collega Andy Lambie al eerder. Maar hoe neem je die beslissingen? Ga je af op je onderbuikgevoel, of vertrouw je op data? In dit artikel vertellen we waarom het gebruik van data-inzichten steeds meer bittere noodzaak wordt.
Met de opkomst van big data werd datagestuurde besluitvorming ook ineens een hot topic. Maar data is niets meer dan een verzameling nulletjes en eentjes. Door die data op een slimme manier te bewerken, wordt het informatie. Objectieve, onbevooroordeelde informatie. Datagestuurde besluitvorming is het proces van het bestuderen van grote hoeveelheden gegevens, deze analyseren om patronen te identificeren, bruikbare inzichten te verkrijgen en dat inzicht te gebruiken om zakelijke beslissingen te nemen. Natuurlijk kun je ook beslissingen nemen op basis van je onderbuikgevoel, je intuïtie. Maar intuïtie is subjectief en daarmee alleen goed om in te zetten voor zakelijke beslissingen als je geen data voor handen hebt. Koude, harde cijfers zijn immers vele malen betrouwbaarder intuïtie.
Volgens Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman – psycholoog, belangrijk pionier op het grensvlak van de economie en psychologie en schrijver van ‘Ons feilbare denken’ – hebben wij mensen intuïtie ontwikkeld als een hulpmiddel om ons te waarschuwen voor mogelijke risico’s. Het helpt ons te overleven wanneer we worden geconfronteerd met vecht- of vluchtsituaties. Zelfs Kahneman beweert dat het gebruik van gegevens om beslissingen te nemen van cruciaal belang is, omdat het onze neiging om slechte beslissingen te nemen vermindert.
Waarom speelt het vertrouwen op intuïtie dan toch nog zo’n grote rol in het bedrijfsleven, nu data voor het oprapen ligt? Om dat te begrijpen, moeten we even kijken naar de drie uitdagingen van datagestuurde besluitvorming.
De wereld kent vandaag de dag zoveel gegevens dat het downloaden ervan meer dan 180 miljoen jaar zou duren. Een uitdaging. De menselijke geest kan immers zelf geen terabytes aan gegevens analyseren. In een van hun onderzoeken vat Gartner dit mooi samen: ‘Organisaties hebben toegang tot ongekende volumes en een verscheidenheid aan gegevens, maar het verkrijgen van inzichten blijft een strijd.’ Kortom: welke data heb ik nodig om een goede beslissing te kunnen maken?
In een enquête van PricewaterhouseCoopers uit 2019 werden CEO’s gevraagd naar de belemmerende factoren om datagestuurde beslissingen te nemen. Verrassend genoeg noemde 54 procent een gebrek aan datagedreven vaardigheden en analytisch talent. Bovendien gaf 51 procent de schuld aan datasilo’s en wees 50 procent op onbetrouwbare gegevens.
Van datasilo’s is sprake als relevante en onderling gerelateerde subsystemen niet in realtime met elkaar kunnen communiceren vanwege logische, fysieke, technische of culturele belemmeringen voor hun interactie
Goed, de menselijke geest kan geen immense hoeveelheden data verwerken en analyseren. Technologie kan dat wel. Veel succesvolle bedrijven vertrouwen op hun CRM-software om de cijfers te kraken. Helaas vertrouwen veel leiders die gegevens niet of hebben ze de technologie die dit doet nog niet omarmd. Uit een recent onderzoek van Deloitte is gebleken dat 67 procent van de zakelijke besluitvormers het niet prettig vindt om beslissingen te baseren op gegevens die uit moderne technologie zijn gehaald. Erger nog, uit een ander onderzoek kwam naar voren dat 53 procent van de senior executives vindt dat ze te oud zijn om gegevensanalysevaardigheden te leren. Toch moeten leiders steeds meer vaardigheden op het gebied van gegevensanalyse hebben. Dit dwingt het bedrijfsleven om anders na te gaan denken over data, van C-level tot de werkvloer.
Hoe kun je als bedrijf dan toch met succes overstappen op een datagestuurde besluitvorming? Het begint ermee dat organisaties de voordelen moeten begrijpen. Vervolgens moet je leren hoe je gegevens in kunt zetten om beslissingen te nemen. Tenslotte moeten er maatregelen genomen worden een bedrijfsbrede transformatie te starten. Deze drie stappen helpen je op weg.
In organisaties waar de CEO voorstander is van datagestuurde bedrijfsculturen, zien we de prestatieresultaten en de omzet toenemen. Het onderzoek van Deloitte illustreert dat wanneer CEO’s het goede voorbeeld geven, bedrijven 77 procent meer kans hebben om hun bedrijfsdoelstellingen fiks te overtreffen. Bovendien hebben ze 59 procent meer kans op nieuwe inzichten uit de statistieken en om data-analyse te gebruiken bij het nemen van zakelijke beslissingen.
Slechts 13 procent van de bedrijven beweert over de juiste cultuur, technologie en vaardigheden te beschikken om datagestuurde besluitvorming te ondersteunen. Maar dat betekent niet dat het onmogelijk is. Identificeer ‘data champions’, die veranderingen in de organisatie kunnen leiden en collega’s kunnen enthousiasmeren. Je kunt ook een Business Analist inhuren om nauw samen te werken met het C-level bij het ontwerpen en implementeren van initiatieven die een datagestuurde cultuur bevorderen.
Digital nomads en digital natives voelen zich meer op hun gemak met data dan de generaties die niet zijn opgegroeid in het digitale tijdperk. Maak gebruik van die jongere besluitvormers om de overgang naar een datagestuurde bedrijfscultuur te stimuleren. Daarnaast is de kans groot dat mensen uit jongere generaties meer bereid zijn om verandering te omarmen. Maar liefst 76 procent van de leidinggevenden van dertig of jonger zoekt naar mogelijkheden om nieuwe technologie in te zetten om zakelijke doelen te bereiken. Bovendien ziet 67 procent van hen risico’s niet als gevaar, maar als een kans, zo blijkt uit onderzoek.
De komende jaren zullen steeds meer jonge mensen in besluitvormingsrollen terechtkomen. Daarmee zullen technologische oplossingen steeds meer omarmd worden om gegevens vast te leggen en te analyseren voor besluitvorming. Simpelweg omdat jongeren veel meer de voordelen inzien gegevensanalysetechnologie.
Steeds meer bedrijven kiezen voor een datagedreven benadering van besluitvorming. Maar het kan een paar jaar duren voordat deze trend het bedrijfsleven begint te domineren. We zien nog steeds achterblijvers in alle bedrijfstakken, ondanks dat cijfers aantonen dat bedrijven sneller groeien en beter presteren dan hun concurrenten wanneer ze beslissingen nemen op basis van data. Naarmate de concurrentie in de digitale economie toeneemt, zal steeds meer blijken dat het gebruik van data-inzichten geen kwestie van voorkeur meer is, maar bittere noodzaak.
Heb jij plannen met jouw data, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen of hoe je moet beginnen? Dan kun je een gratis data-date met onze consultants inplannen. We maken er samen met jou een actieve date van aan de hand van ons beproefde volwassenheidsmodel. Zaken die aan bod komen:
Vraag hier je intakegesprek aan.
Dennis
Sales Consultant
Ontvang als eerste onze tweewekelijkse tips over de moderne werkplek, slimme data en veiligheid