Datalandschap en datavolwassenheid
Bij de MostWare bronnenscan hoort een assessment van de datavolwassenheid van je organisatie. De kans is groot dat je al ‘iets’ met data doet. Misschien heb je een datawarehouse, beschik je over real-time financiële rapportages of gebruik je verkoopcijfers en online bezoekersaantallen voor het verbeteren van marketingcampagnes. Op basis van onze wetenschappelijk onderbouwde checklist bepalen we waar jouw organisatie staat als het gaat om datavolwassenheid. We onderscheiden hierin vijf niveaus die lopen van ‘je staat aan de basis’ tot ‘je bent datagedreven’. Ben je datagedreven? Dan betekent dit dat je gebruik maakt van kwalitatief goede en waardevolle data om zicht te houden op processen en ontwikkelingen. Daarmee stel je je open voor relevante interne en externe signalen die je op slimme wijze vertaalt naar (voorspellende) informatie en kennis. Kennis die leidend is bij het nemen van besluiten en die aanzet tot de juiste acties. Zodat de focus ligt op continue verbetering en innovatie. Op alle vlakken binnen je organisatie. Zo kun je inspelen op de behoeften van de klant, medewerkers slimmer laten werken, producten en diensten nóg beter maken en processen optimaliseren.
Processen, risico’s en afhankelijkheden van de bronnen
Bedrijfsdata staan uiteraard nooit op zichzelf. Ze zijn afkomstig uit allerlei processen, applicaties en systemen. Dit betekent dat er verschillende afhankelijkheden zijn die invloed hebben op de kwaliteit en beschikbaarheid van de data. Ook menselijk gedrag speelt hierbij een rol. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat verschillende afdelingen dezelfde data gebruiken, maar op een andere manier invullen in systemen. Hierdoor lijken de uiteindelijke gegevens af te wijken van de realiteit. Onbetrouwbare of niet-actuele data kunnen je organisatie niet alleen veel geld kosten, ze kunnen ook leiden tot datalekken, reputatieschade of bedrijfsprocessen die vertraging oplopen. Daarom onderzoeken we binnen de afgesproken scope nauwkeurig alle processen, risico’s en afhankelijkheden die betrekking hebben op de databronnen.
Technische en ethische haalbaarheid en complexiteit van de bronontsluiting
Bij de beoordeling van de aanwezige databronnen kijken we naar technische complexiteit, beveiliging, schaalgrootte, schaalbaarheid en beperkingen. Daarnaast beoordelen we zowel de interne als de externe Saas-leveranciers op hun API-mogelijkheden & documentatie, technische support en bedrijfsgrootte voor de toekomstbestendigheid van het nog te bouwen datawarehouse.
Dit doen we door samen met jou en je collega’s meerdere gerichte onderzoeken uit te voeren. Is er documentatie aanwezig over de databronnen? Dan vragen we die op. Ook gaan we graag om de tafel zitten met systeem- of applicatiebeheerders die ons kunnen voorzien van de juiste toelichting en informatie. Je kunt hierbij denken aan informatie over interfaces, authenticatie en eigenaarschap, maar ook aan de vraag of er morele of ethische bezwaren zijn tegen het gebruik van de data. Dat kan het geval zijn als de data privacygevoelige of bedrijfsgevoelige informatie bevatten of als het gebruik van de data kan leiden tot onbedoelde discriminatie.