Op basis van nullen en enen waardevolle inzichten creëren? Ga er maar aan staan. En dat is precies wat MostWare Next deed. Op verzoek van HTC parking & security zette Andy zijn tanden in de besturingsdata van hun speedgates. Met resultaat.
Van nullen en enen naar slimme inzichten
‘Making an entrance’, dat is de slogan van HTC parking & security. “Van iedere voertuig-entree maken wij met onze producten iets bijzonders,” aldus directeur Peter Thun. “Dat doen we onder andere met speedgates, vouwhekken die tegelijkertijd toegangspoort en beveiliging zijn. Je vindt onze speedgates bijvoorbeeld bij parkeergarages en als afsluitbare entree bij gebouwen en bedrijfsterreinen. Eigenlijk overal waar snelheid en hoogwaardige beveiliging essentieel zijn.” Met deze speedgates is HTC parking & security marktleider in Europa. Een positie die je alleen verwerft én behoudt als je constant bezig bent met het verbeteren en innoveren van je producten. Zo kwam Peter bij MostWare Next terecht met de vraag of zij uit de bestaande datalogs informatie konden halen met betrekking tot het functioneren van de speedgates. Specifieker nog: “We wilden graag in onze jaarrapportages vermelden hoeveel cycli er op jaarbasis plaatsvinden en hoeveel daarvan door een noodstop worden afgebroken. Waarbij we onder een cyclus het openen en weer sluiten van het hek verstaan.”
Een compleet nieuw algoritme
Deze onderzoeksvraag was Andy van MostWare Next op het lijf geschreven. “Het gave van dit project was, dat het ging over een hele concrete toepassing waar ik me direct iets bij kon voorstellen.” Voor deze proof-of-concept besloten Peter en Andy om de data van een stuk of tien speedgates te analyseren om te onderzoeken of daar relevante conclusies uit getrokken konden worden. Als onderdeel van de aanpak ontwikkelde Andy een nieuw algoritme dat in staat is om informatie te distilleren uit data op bit-niveau. Data die bovendien afkomstig zijn van verschillende signalen. Andy: “Het aansturen van een speedgate kan op diverse manieren gebeuren, bijvoorbeeld via een zender in de auto of via een toegangscontrolesysteem bij de gate. Daarnaast zijn de speedgates beveiligd met detectielussen in de grond, optische controles en veiligheidslijsten, die reageren op oneigenlijk gebruik. Wat resulteert in een noodstop. Al deze besturingssignalen leveren verschillende patronen in de data op. Deze data worden opgeslagen in het besturingskastje bij de speedgate en met een 4G-verbinding naar een server verstuurd. Als de 4G-verbinding even wegvalt, dan heb je een gat in je data. Ik stond dus voor de uitdaging om een algoritme te ontwikkelen dat kon omgaan met al deze verschillende variaties in de aangeleverde data. Dit lukte mede dankzij een miniatuur-speedgate, die bij HTC op kantoor staat. Hiermee konden we verschillende situaties nabootsen om zo de verwerking van de data en de betrouwbaarheid van het algoritme te controleren.”
Expertise op afstand
Het door Andy ontwikkelde algoritme leverde uiteindelijk waardevolle inzichten op. Peter: “Op basis van deze informatie kunnen we onze klanten niet alleen vertellen hoe vaak er een noodstop plaatsvindt, maar zijn we ook in staat om service op maat te leveren. Iets wat goed van pas komt wanneer HTC haar producten binnenkort ook ‘as a service’ gaat aanbieden. Wanneer er relatief veel noodstops plaatsvinden, dan heeft dit invloed op de levensduur van de speedgate. Dat betekent dat we aan de ene kant eerder preventief onderhoud kunnen uitvoeren en aan de ander kant de klant kunnen adviseren over het aanbrengen van extra voorzieningen om zo het aantal noodstops terug te dringen. Voorbeelden van dergelijke extra voorzieningen zijn: het plaatsen van een duidelijke stopstreep of stoplichten, zodat bestuurders op de juiste plek voor het hek stoppen.” Daar houden de toepassingsmogelijkheden echter niet op, want HTC parking & security levert ook speedgates aan het buitenland. “Voor het onderhoud ter plekke werken we samen met servicepartners. Dankzij de nieuwe inzichten die we uit de data halen, zijn we nu in staat om deze servicepartners nog beter te ondersteunen bij het onderhouden van de speedgates, iets wat toch de nodige expertise vraagt. Expertise die wij nu op afstand kunnen bieden.”
Een toonaangevende oplossing
Die expertkennis die HTC op haar vakgebied bezit, vonden ze ook terug bij MostWare Next. Peter: “Het was meteen duidelijk dat Andy wist waarover hij sprak. Dankzij zijn grote technisch inhoudelijke kennis, was hij snel thuis in de materie. Waardoor de samenwerking vloeiend verliep.” Het enthousiasme waarmee Andy vertelt over het project illustreert dit: “Ik ben trots op de proof-of-concept die we hier neer hebben neergezet. Wat we gedaan hebben, is toonaangevend. Niet alleen voor het gebruik bij speedgates, maar ook voor tal van andere toepassingen. Denk aan machineparken en industriële besturingssystemen. Overal waar op basis van datalogs afwijkingen in cyclische bewegingen gedetecteerd kunnen worden, is dit algoritme toepasbaar.”
Klant
HTC parking & security
Oplossingen
Sector
Downloads
Tijdens dit project ontstonden de volgende vragen:
Hoe konden we achteraf nog nagaan wat er precies bij een gate was gebeurd?
Onderdeel van dit project was het visualiseren van de signaalpatronen in combinatie met de resultaten van het algoritme. Daarvoor werd een bestandsformaat gekozen waarmee technisch onderlegde medewerkers van HTC ook zelf de resultaten van onze verwerking konden bekijken. In deze bestanden was tot op een fractie van een seconde nauwkeurig vastgelegd welke signalen de besturing van een speedgate had ontvangen en hoe die besturing daarop gereageerd had. Bij HTC was de kennis aanwezig om uit deze signaalpatronen af te leiden wat er bij de speedgate was gebeurd, en of het algoritme het juiste resultaat gaf.
Op welke manier zijn de resultaten van het algoritme gepresenteerd?
Voor de presentatie werd gebruik gemaakt van Power BI, een krachtige visualisatie-tool van Microsoft. Hiermee konden we snel wisselen van perspectief, en de gegevens en resultaten van het algoritme per dag, per speedgate, per gebeurtenis of een combinatie daarvan presenteren. Door deze verschillende perspectieven konden we ook inzoomen op de onderlinge verschillen tussen de speedgates, of het verschil tussen weekdagen en weekenddagen bij een publiek toegankelijke parkeergarage. Hierdoor waren we ook in staat om al tijdens het project tussenresultaten van onze verwerking te tonen.
Waren er nog opvallende verschillen tussen de speedgates in deze steekproef?
Jazeker! Een deel van de speedgates beveiligde bijvoorbeeld de ingang en uitgang van een parkeergarage bij een groot warenhuis, een speedgate stond in het buitenland en weer bij een speedgate was er een aparte stand voor fietsers en voetgangers. Voor HTC is iedere speedgate maatwerk, omdat de maatvoering altijd verschillend is, maar ook het gebruiksdoel verschilt, waardoor de configuratie van de besturing ook verschilt. Ons algoritme moest rekening houden met al deze verschillen, en zichzelf ‘tunen’ aan de hand van de beschikbare gegevens om de juiste conclusies te kunnen trekken uit de signaalpatronen.
Kan ik je helpen?

Andy
Data Artist