2
Datagedreven zijn, wat is dat nou eigenlijk?
Data. Ieder bedrijf heeft het in overvloed, maar weinig bedrijven weten het naar waarde in te zetten. Want met data alleen kun je als organisatie niet zoveel. Pas als je je organisatie zo inricht dat je op basis van je data weloverwogen besluiten kunt nemen, helpt data je verder. Maar ben je daarmee een datagedreven organisatie? In deze blog vertel ik wat een datagedreven organisatie nu werkelijk is en hoe je data voor je kunt laten werken.
Big data
Even kort door de bocht: een datagedreven organisatie is een organisatie die zich laat sturen door data. Maar daar moet ik wel wat nuances aan toevoegen. Laten we eerst even terugkijken. Rond 2010 werd de term big data in de markt geïntroduceerd. Door de toenemende digitalisering van onze wereld kwam er steeds meer data beschikbaar en dankzij de toenemende rekenkracht van computers werden de datasets die geanalyseerd konden worden, steeds groter. Niet alleen een kans voor de wetenschap, maar ook in het bedrijfsleven groeide het besef dat data weleens een grote rol kon gaan spelen. Steeds meer bedrijven gingen data verzamelen en opslaan.
Fast forward
Nemen we een grote stap naar het nu, zien we dat veel bedrijven inmiddels heel veel data bezitten en bezig zijn met het (door-)ontwikkelen van een managementinformatiesysteem – een MIS – met daarin dashboards vol KPI’s. Die organisaties zijn bezig met data, maar dat maakt ze nog steeds niet datagedreven. Op deze manier blijft data en de inzichten die daaruit voortkomen namelijk hangen bij het management. Een datagedreven organisatie heeft data in het DNA, van onder tot boven, van management tot uitvoerend personeel, iedereen wordt aangestuurd door data.
Real time je route bepalen
Een voorbeeld dat iedereen wel kent uit het dagelijks leven, zijn de apps met verkeersinformatie. Of je nou gebruik maakt van TomTom, Google Maps, Waze of Routeradar, al die apps combineren de standaard verkeersinformatie van Rijkswaterstaat met data van hun eigen gebruikers of bijvoorbeeld data van Primedata, een dochter van de wetenschappelijk onderzoek-organisatie TNO. De inzichten die uit die data worden gehaald – waar is het druk, waar is een ongeluk gebeurd, waar staan de files – blijven niet doelloos liggen in de boardroom van deze organisaties. Het doel is juist dat jij, de eindgebruiker, op het moment dat op pad gaat je route kunt uitstippelen en real time kunt zien waar de opstoppingen zijn en wat de alternatieve routes zijn.
Uit koers
Organisaties en hun medewerkers hebben betrouwbare stuurinformatie nodig om goed te kunnen functioneren. Als je stuurt op basis van je onderbuikgevoel, is de kans groot dat je organisatie uit koers raakt en dat jij en je medewerkers tijd en geld aan de verkeerde dingen verspillen. Door te sturen op waardevolle inzichten in externe ontwikkelingen en de interne gang van zaken kun je concurrentievoordeel behalen, je bedrijfsprocessen optimaliseren en effectiever werken. Zo zorg je niet alleen voor je optimale klantreis, maar wordt ook je medewerkersreis een stuk leuker. En dan ga je pas echt merken hoe data voor je organisatie gaat werken.
Zin in een data-date?
Ben je geïnspireerd? Die inspiratie werken we graag samen met je uit op een data-date. Ga bij jezelf eens te rade welke databronnen je hebt en welke vragen je daaraan zou willen stellen, welke antwoorden je in die bronnen zou willen vinden. Heb je daar een beeld bij? Regel dan een data-date met een van onze sterspelers. Vraag hier je intakegesprek aan.
Kan ik je helpen?
Wil jij veiliger, maar vooral ook slimmer werken?
Ontvang als eerste onze tweewekelijkse tips over de moderne werkplek, slimme data en veiligheid