
Geschreven door: Andy Lambie
#datagedreven #beslissingen
3
3
Van nulletjes en eentjes tot waardevolle informatie waar je belangrijke beslissingen op kunt baseren. Hoe gaat dat in z’n werk? Andy Lambie, onze Data Artist, legt het uit in deze blog aan de hand van de reis van een nietszeggend zaadje tot een mooie, rode, sappige tomaat.
Elk bedrijf wordt gedreven door beslissingen. Waarin ga je investeren volgend jaar? Voor welke prijs verkoop je je product? Hoeveel mensen heb je morgen nodig in de winkel? Wanneer ga je klanten benaderen per e-mail? Er zijn natuurlijk ook talloze voorbeelden van externe factoren die invloed hebben op je bedrijf. Hoeveel producten je volgend jaar gaat verkopen, is niet direct een beslissing die je kan nemen, maar je kunt het wel beïnvloeden. Als eindverantwoordelijke kun je allerlei middelen inzetten om juiste beslissingen te nemen, van je eigen onderbuikgevoel tot aan je jarenlange ervaring en van externe adviseurs tot aan tarotkaarten. Maar als je binnen jouw bedrijf data inzet om beslissingen te nemen, ben je datagedreven. Maar data is niets meer dan bits en bytes, eentjes en nulletjes. Hoe helpt dat je om beslissingen te nemen? Ik leg je dat graag uit aan de hand van een mooie metafoor: de data-akker!
Elk bedrijf heeft vandaag de dag wel ergens data opgeslagen. Voor je er iets mee doet, is dit niet meer dan een verzameling van eentjes en nulletjes. Dit zijn de zaadjes. Net als in een echte akker kun je er weinig mee. Maar ze zijn wel essentieel voor wat je wil doen: gewassen verbouwen.
Die nulletjes en eentjes binnen jouw organisatie bevinden zich vaak in een externe omgeving. Daar kunnen ze niet verwerkt worden, net als de zaadjes die je in hun papieren zakje laat zitten nooit zullen uitgroeien tot een plant of gewas. Die data moet je ophalen en naar je eigen akker brengen: je datawarehouse en IT-infrastructuur. Daar transformeren die nulletjes en eentjes, ze ontkiemen en nu kunnen ze als data bestempeld worden. Deze data kun je filteren, je kunt er bedrijfsspecifieke logica aan toevoegen. Zo kun je bijvoorbeeld een uitdraai opvragen van alle slechte beoordelingen van jouw restaurant van gister. De inmiddels ontkiemde zaden die in jouw akker staan, zijn van jou. Jij hebt er controle over, jij bepaalt wat ermee gebeurt en je kunt er delen van opvragen – of opgraven – om er iets anders mee te doen.
Als je zaadjes net ontkiemen, zie je nog weinig. Hetzelfde is het geval met data. In het begin is de toegevoegde waarde niet echt merkbaar. Maar met de tijd begint jouw data te groeien. Je ontsluit steeds meer data en verschillende typen data en die kun je gaan combineren. Soms moet je ze wat meer of minder bewateren, dat hangt af van externe factoren zoals de zon. Op een dag groeien je ontkiemde zaadjes uit tot heuse planten: informatie!
Als je gewassen groot genoeg zijn, is het tijd om te oogsten. Je kunt een beslissing gaan nemen op basis van informatie. Doe dat niet op gevoel, want dan kun je zomaar een verkeerde beslissing nemen op het verkeerde moment. Je gewas – de tomatenplant of paprika – moet voldoen aan de wensen van de koper. De inkoper van de supermarkt beoordeelt jouw gewassen immers op formaat en kleur. Pas als je planten groot zijn, en de tomaten of paprika’s rood en sappig genoeg voor de supermarkt, is het tijd om te oogsten. Het moment van oogsten in de data-akker wordt bepaald door KPI’s. Pas op het moment dat jouw betrouwbare informatie een KPI overschrijdt, wordt er een beslissing gemaakt. Een beslissing op basis van inzichten en feiten in plaats van op gevoel.
Zoek je inspiratie om de bodem van jouw data-akker vruchtbaarder te maken? Die inspiratie werken we graag samen met je uit op een data-date. Ga bij jezelf eens te rade welke databronnen je hebt en welke vragen je daaraan zou willen stellen, welke antwoorden je in die bronnen zou willen vinden. Heb je daar een beeld bij? Regel dan een data-date met een van onze sterspelers. Vraag hier je intakegesprek aan.
Andy
Data Artist
Ontvang als eerste onze tweewekelijkse tips over de moderne werkplek, slimme data en veiligheid