1 mei 2020

4

Het recept voor een perfecte, datagedreven stamppot

Data is een geweldig ingrediënt voor een leukere en betere werkdag. Dat geldt voor het werk van een manager, maar ook voor dat van een assemblagevoorman of bijvoorbeeld een chef-kok. Iedereen kan datagedreven worden. Waarbij datagedreven niet meer is dan een omschrijving. Een manier van werken, geen doel op zich. Wel is het belangrijk om voor jezelf vast te stellen wat je met deze manier van werken wilt bereiken. Alleen zo kun je jouw ideale recept voor datagedreven werken samenstellen.

Een bestelformulier op basis van data

Om bij het voorbeeld van de chef-kok te blijven: met één blik op de voorraad kan hij prima inschatten welke ingrediënten en producten hij moet bestellen. Hij vult zijn bestelformulier in op basis van waarneming en ervaring. Niet op basis van data en feiten. De informatie die hij in één oogopslag verzamelt, is ongestructureerd en afhankelijk van zijn eigen waarnemingsvermogen. Dit kan efficiënter. Door gebruik te maken van het kassasysteem waarin alle verkochte maaltijden van de afgelopen periode zijn geregistreerd. Op het moment dat de chef-kok deze informatie combineert met zijn eigen ervaring en visuele waarneming, is hij al een beetje datagedreven geworden.

Met een snufje bedrijfslogica

Een vervolgstap kan zijn om een digitaal bestelformulier al deels automatisch te laten invullen met gegevens uit het kassasysteem. De chef-kok hoeft het formulier nu alleen nog maar te controleren en waar nodig aan te vullen. Dit levert niet alleen tijdwinst op, maar stelt hem ook in staat om bedrijfslogica toe te passen op de gegevens uit het kassasysteem vóórdat ze verstuurd worden naar de bestelformuliersoftware. In dit geval bijvoorbeeld de hoeveelheid ingrediënten per maaltijd; 400 gram aardappelen, 300 gram boerenkool, 20 gram boter, 20 gram spekjes…

Relevante data combineren

Voordat je nu naar de winkel rent omdat je zin hebt gekregen in stamppot boerenkool, lees nog even verder. De chef-kok uit ons voorbeeld staat namelijk op het punt om een cruciale stap te zetten richting nog meer datagedrevenheid. Op dit punt aangekomen kan hij namelijk andere relevante data gaan combineren met de gegevens uit zijn kassasysteem. Wat dacht je van historische weerdata? Wellicht is er een verband tussen de maaltijden die verkocht worden en de temperatuur. Uit de data blijkt dat deze aanname klopt. Zo doet stamppot boerenkool het goed bij winterweer, maar zodra het kwik boven de 20 graden stijgt, worden de salades opeens een stuk populairder. Natuurlijk weet een ervaren chef-kok dit allang, maar dergelijke patronen in gecombineerde data kunnen zijn bestellijst wel een stuk nauwkeuriger maken. Perfect afgestemd op de omstandigheden en de wensen van zijn klanten.

Meer tijd voor innovatie en inspiratie

Uiteindelijk, wanneer er geen mens meer te pas komt, kun je zeggen dat het hele bestelproces 100% datagedreven is. In veel gevallen is minder dan 100% echter ook een prima doel. Zo houdt de chef-kok (of manager, teamleider, voorman of verkoper) toch zelf de touwtjes in handen en is hij (of zij) degene die de eindbeslissing neemt. Door op deze manier met data om te gaan, maak je het werk niet alleen beter en makkelijker, maar ook leuker. Je houdt namelijk meer tijd over om nieuwe recepten te bedenken, te innoveren, te inspireren en te doen waar je echt goed in bent. Stuk voor stuk zaken die een stuk lastiger te automatiseren zijn dan het invullen van een bestelformulier.

Van recept naar datagedreven stamppot

Hoe het recept voor jouw perfecte, datagedreven stamppot er uitziet en hoelang het duurt voordat je kunt uitserveren, hangt af van je wensen en doelstellingen. De chef-kok die op een dag besluit om – anders dan normaal – een uitdraai van de kassa te gebruiken bij het invullen van het bestelformulier, is in één dag al (een klein beetje) datagedreven geworden. Is jouw ambitie groter en wil je dataprocessen automatiseren om efficiënter en accurater beslissingen te nemen? Begin dan met het realiseren van een koppeling, die de data uit jouw kassasysteem (of productiesysteem, onderhoudssysteem, planningssysteem etc.) ontsluit. Deze gegevens maak je vervolgens beschikbaar in een format passend bij je uiteindelijke doel. Je hebt nu iets tastbaars gecreëerd. Van recept naar stamppot zeg maar. Bovendien kun je van hieruit eindeloos veel nieuwe data-recepten bedenken en creëren.

Aan de slag met jouw eigen data?

Wil jij ook stappen zetten richting datagedreven werken, maar weet je nog niet met welk ingrediënt je het beste kunt beginnen? Wij helpen je graag bij het verzamelen, combineren en bewerken van de juiste data. Zodat ook jouw werkprocessen sneller en nauwkeuriger verlopen. Of het nu gaat om het invullen van bestelformulieren, het inplannen van personeel of het onderhouden van machines. Bel naar 071-5791010 of chat met ons via de website. Don’t row alone, let’s talk!

Andy

Data Artist

Kan ik je helpen?

Andy

Data Artist

Neem vrijblijvend contact op

Wij vertellen je graag meer.

Deel deze case

Leuk om te laten zien, maak je vrienden mee!

Wil jij veiliger, maar vooral ook slimmer werken?

Ontvang als eerste onze tweewekelijkse tips over de moderne werkplek, slimme data en veiligheid

E-mailadres


Slimmer, beter, efficiënter en winstgevender met data

#inzichten #slimmedata

4

Slim zakendoen? Ga vandaag nog aan de slag met data!

#zakendoen #slimmedata

3

Data het nieuwe olie? Hoezo?

#slimmedata

4

MostWare Next

MostWare Next