30 januari 2019

4

Slimmer, beter, efficiënter en winstgevender met data

Big data, dat is toch iets voor grote multinationals? Die vraag wordt mij regelmatig gesteld. En steevast is mijn antwoord ‘nee’. Big data, slimme data, hoe je het ook noemen wilt, is iets waar iedere organisatie iets mee kan. Dit artikel op mt.nl verwoordt het mooi: ‘Alle organisaties, groot en klein, kunnen concurrentievoordeel halen uit de analyse van data’. Het besef dat het niet om een hype gaat, maar dat je met data echt hele waardevolle dingen kunt doen, groeit gelukkig bij steeds meer bedrijven.

Eerst leren zien, dan begrijpen

Om weer even op het artikel op mt.nl terug te komen: de auteur stelt dat je data moet leren zien en dan begrijpen. Je moet er de juiste vragen aan stellen. En zo is het precies. Door data visueel te maken in een dashboard wordt dat leren zien en begrijpen gemakkelijker. En als je het eenmaal te pakken hebt, zie je ook werkelijk overal data. Maar om al die data uiteindelijk ook zo in te zetten dat je bedrijf er beter, slimmer, efficiënter en winstgevender van wordt, is het handig een specialist in te schakelen.

Onderdompelen in de business

Wij bij MostWare hebben twee benaderingswijzen. In het eerste geval dompelen we onder in jouw business. Data is namelijk geen techneutending, het gaat om de business. Neem bijvoorbeeld ProMobility. Onze collega Dony heeft zich eerst helemaal ondergedompeld in de complexe business van de leasemaatschappij door met de mensen op de vloer, de managers en de directie om tafel te gaan. Eerst moeten we snappen hoe jouw werk eruitziet en hoe we het gemakkelijker kunnen maken door data in te zetten. Welke informatie moet op welke manier en op welk moment worden samengebracht om iedereen in staat te stellen zijn of haar werk beter te doen? Op basis van die inzichten heeft Dony een dashboard ontwikkeld dat de directieleden in staat stelt te volgen hoe het met de leasemaatschappij gaat. Op kantoor of onderweg, op de laptop of op de mobiel, overal kunnen ze zien hoe het ervoor staat. Zien ze iets afwijken van plan, kunnen ze een collega bellen en vragen om toelichting.

Aan tafel met de slimmeriken

Een andere benadering is om aan tafel te gaan met de controller(s) in een organisatie. Elk bedrijf kent ze wel, de financiële of IT-controllers die verstand hebben van de organisatie en weten waar welke informatie te vinden is. Vaak zijn dat de slimmeriken die goed zijn met Excel, dol zijn op getallen en de mooiste rapporten maken. Maar ze hebben zichzelf wel meteen het single point of failure gemaakt. Zijn ze zelf ziek of rolt hun Excel-bestand om (wat nogal eens gebeurt), dan is er een probleem. Zo is onze collega Frans bij Bonarius om tafel gegaan met de assistent-controller. Zo iemand weet precies hoe de inhoudelijke processen van het bedrijf in elkaar steken en welke wensen er zijn op het gebied van rapportages. Wij hebben voor hen deze wensen vertaald naar een bruikbaar datamodel wat de controller voorziet van krachtige financiële en operationele rapportages. Zo brengen we – om nog eenmaal terug te grijpen op het artikel op mt.nl – de kenner zelf in gesprek met de data.

Gave technologie laagdrempelig geworden

Bang dat je eerst tienduizenden euro’s kwijt bent aan krachtige hardware en dure softwarelicenties voor je überhaupt iets slims aan je eigen data kunt ontdekken? Niet nodig! Dankzij de cloud is dit soort gave technologie – die vroeger inderdaad alleen voor grote corporates en multinationals was weggelegd – heel laagdrempelig geworden. Voor een paar tientjes in de maand kun je direct aan de slag, kun je je data meteen ‘aanraken’, hoe klein je ook bent.

Zin in een data-date?

Ben je geïnspireerd? Die inspiratie werken we graag samen met je uit op een data-date. Ga bij jezelf eens te rade welke databronnen je hebt en welke vragen je daaraan zou willen stellen, welke antwoorden je in die bronnen zou willen vinden. Heb je daar een beeld bij? Regel dan een data-date met een van onze mensen. Dat mag bij ons in Leiden, maar dat mag natuurlijk ook bij jou. Het enige wat we van je vragen is om je idee in dit formulier even kort onder woorden te brengen en dan hebben we een date!

Thomas

Business Analist

Kan ik je helpen?

Thomas

Business Analist

Neem vrijblijvend contact op

Wij vertellen je graag meer.

Deel deze case

Leuk om te laten zien, maak je vrienden mee!

Wil jij veiliger, maar vooral ook slimmer werken?

Ontvang als eerste onze tweewekelijkse tips over de moderne werkplek, slimme data en veiligheid

E-mailadres


De toekomst van Microsoft: Technology in action

#SatyaMicrosoft #slimmedata

4

Data het nieuwe olie? Hoezo?

#slimmedata

4

Hoe Machine Learning ons helpt jouw tickets beter op te lossen

#machinelearning #slimmedata

3

MostWare Next

MostWare Next