16 februari 2017

4

Software ontwikkelen op basis van open source frameworks? Kies verstandig!

Vooruitgang boek je door te bouwen op de kennis van gisteren; kennis van jezelf of de kennis van een ander. Iets wat een aantal jaar geleden veel moeite kostte is vandaag de dag relatief simpel te implementeren zonder dat je alles zelf hoeft te verzinnen.. Denk hierbij bijvoorbeeld aan responsive websites, die er op ieder device goed uitzien. Met bootstrap is dit een koud kunstje. Of het aanbieden van een constante stroom berichten aan je gebruikers is met Signal-R geen draak van een klus meer.

Dit brengt applicaties tot een steeds hoger niveau waar gebruikers op rekenen.

Het bouwen met, en op andermans kennis in de vorm van een framework gebeurt op alle niveaus, ook bekende frameworks zoals bootstrap (responsiveness) en knockout (data binding/object mapping) maken gebruik van meerdere, externe open source-code.

Weet met wie je in zee gaat

Een prima ontwikkeling zou je zeggen en dat klopt, maar zoals altijd zijn er zaken waar je bewust mee moet omgaan. Hoe goed ken je de partners waarmee je in zee gaat? Want daar hebben we het eigenlijk over. Ook als het een stukje open source-code is.

Die bewustwording werd weer extra onderstreept na een bericht van afgelopen jaar met de titel “How one programmer broke the internet by deleting a tiny piece of code”.  Een spannende kop over een verhaal wat vertelt hoe de gelaagdheid en afhankelijkheid van verschillende stukken code een zwakte worden als iemand besluit er een steen tussenuit te halen. Kan dat dan zomaar? Blijkbaar! Een programmeur uit California was niet gelukkig met hoe de open source community omging met zijn code en besloot deze daarom offline te halen. Het was tenslotte zijn code! Het gevolg was dat ieder framework dat hier gebruik van maakt niet meer werkt en dat kenbaar maakte met een foutmelding. Een kleine kanttekening hierbij is wel dat het alleen geldt als je gebruikt maakt van het zogenaamde hotlinking (het ophalen van de code van een server zodat je altijd de meest recente versie hebt)

Nu is dit vrij simpel te voorkomen door de code op te nemen in je eigen applicatie, maar waar het om gaat is dat je niet altijd weet wie er achter de code zit waar je zo op rekent en wat hun plannen zijn. Voor hetzelfde geldt gaat het om code die een van de hoekstenen vormt van je applicatie en waar de doorontwikkeling van stopt. Geen support meer voor nieuwe browsers! Wat nu?

De enige oplossing is: leer eerst je partners kennen. Verbind je niet zomaar aan een framework, open source of commercieel, voordat je weet wie erachter zit en wat de toekomstplannen zijn. Het is niet genoeg om de mooie woorden op een website te vertrouwen. Stel minimaal een paar lastige vragen over de toekomstbestendigheid aan hun servicedesk of ontwikkelaars en proef uit hun reactie hun commitment. Of nog beter pak de telefoon. Bij de open source community is dit een stuk lastiger, maar ook daar kan je dit soort vragen neerleggen bij de ontwikkelaars.

Wie zijn dan de partners van MostWare?

Als Microsoft Gold-partner maken we veel gebruik van de hulpmiddelen en frameworks van Microsoft. Het .NET-framework (MVC) en Visual Studio liggen aan de basis van al onze software. Een andere partner die ons door de jaren veel heeft gebracht is Telerik met het Kendo-framework, sterk in visualisatie van data, zowel in de browser als in de vorm van rapporten. Door een zorgvuldige selectie en een lange samenwerking hebben wij veel kennis en kunde opgedaan en weten precies hoe dit framework het beste te benutten.

Door daarnaast de bekende open source frameworks, zoals bootstrap, knockout en angularJS in te zetten via de frameworks van Microsoft en Telerik hebben we een zeer hoge mate van garantie dat onze software bestand is tegen een constant veranderende virtuele wereld.

Frans

Data Wrangler

Kan ik je helpen?

Frans

Data Wrangler

Neem vrijblijvend contact op

Wij vertellen je graag meer.

Deel deze case

Leuk om te laten zien, maak je vrienden mee!

Wil jij veiliger, maar vooral ook slimmer werken?

Ontvang als eerste onze tweewekelijkse tips over de moderne werkplek, slimme data en veiligheid

E-mailadres


MostWare Next

MostWare Next