Azure IoT Connected Factory bij Promolding

Machine Learning
#IoT
#Maakindustrie

Leestijd: 7 minuten leestijd

Case

Andy Lambie

Specialist software & Azure developer

Op ons algemene nummer
+31 (0)
Of direct naar de helpdesk
+31 (0)

Andy Lambie

Specialist software & Azure developer

Toen Promolding een state-of-the-art cleanroom realiseerde voor het spuitgieten en assembleren van medische producten, moest daar ook een superslimme IoT-oplossing voor ontwikkeld worden. Om zo het productieproces van a tot z te kunnen vastleggen en traceren. Andy maakte dit mogelijk. 

Smart industry in de praktijk

Als minister-president Mark Rutte een bezoek brengt aan je bedrijf in het kader van Smart Industry dan kun je met recht zeggen dat je voorop loopt op het gebied van innovatieve ontwikkelingen. Toch blijft Menco Verduin, Managing Director bij Promolding bescheiden. “De eerste stappen richting de toekomst zijn gezet, maar we zijn nog geen Factory 4.0 bedrijf.” Die eerste stappen bestaan onder andere uit het verzamelen, analyseren en verwerken van data afkomstig van de cleanroom productielijn. Deze spiksplinternieuwe state-of-the-art ISO klasse 7 cleanroom heeft Promolding speciaal ontwikkeld voor het spuitgieten en assembleren van medische onderdelen en producten. “De kwaliteitseisen op dit gebied zijn zeer streng, het is voor ons dan ook van het grootse belang dat we van ieder product precies kunnen zien wanneer het geproduceerd, geassembleerd en getest is. Mocht er ergens in het productieproces een storing optreden, dan kunnen we precies achterhalen om welke producten het gaat.”

Met onder andere Azure IoT Connected Factory van Microsoft creëerden wij een betrouwbare en flexibele oplossing die perfect aansluit bij de wensen vanuit de maakindustrie

Van fabriek tot grafiek

Om dit te realiseren was een infrastructuur nodig om de bestaande data uit de machines te verzamelen, verwerken en analyseren. Tijdens een brainstormsessie met MostWare Next passeerden diverse opties de revue. Van het plaatsen van een server met een database in de cleanroom tot het realiseren van een state-of-the-art Factory 4.0 omgeving. Andy: “Uiteindelijk hebben we gekozen voor een oplossing op basis van Azure IoT Connected Factory van Microsoft, waarbij we rekening moesten houden met de verschillende datacommunicatieprotocollen van de machines. Door gebruik te maken van een Edge-server konden we dit ondervangen. Hiermee werd het mogelijk om de gegevens van de verschillende machines samen te voegen en via het standaardcommunicatieprotocol OPC-UA naar de cloud te sturen. Hier kunnen wij met behulp van Azure Stream Analytics de data verwerken en omzetten naar bruikbare gegevens voor Promolding. Van fabriek tot grafiek dus.”

Een waardevolle samenwerking

“Voor ons was het belangrijk dat de oplossing niet alleen voldeed aan de eisen op het gebied van traceerbaarheid, maar dat het ook bruikbaar zou zijn voor toekomstige toepassingen. Onze Researcher & Innovator Tom Wagemakers heeft gedurende dit project daarom nauw samengewerkt met Andy,” vertelt Menco. “Door de handen ineen te slaan en onze kennis te bundelen zijn we in staat geweest om een robuuste, toekomstbestendige oplossing neer te zetten die voldoet aan al onze verwachtingen.” Andy beaamt dat deze intensieve samenwerking de sleutel tot succes was. “Het doel was om een oplossing te creëren waarmee Promolding zelf aan de slag kon. De gespecialiseerde kennis van Tom was daarbij onmisbaar. In combinatie met mijn expertise op het gebied van dataverwerking, heeft dit geleid tot een betrouwbare en flexibele oplossing die perfect aansluit bij de wensen vanuit de maakindustrie.”

Betrouwbaar en veilig

Eén van die wensen uit de praktijk was een hoge mate van betrouwbaarheid. Voor de traceerbaarheid is het immers cruciaal dat alle data in de database terechtkomt. Ook als de verbinding even wegvalt. Andy: “Met Azure IoT Edge ben je daarvan verzekerd. De data wordt automatisch gesynchroniseerd zodra de server weer online is. Zo hoef je het productieproces niet stil te leggen als er even geen verbinding is.” Uiteraard hebben Tom en Dony ook gelet op de beveiliging van de data. “Dankzij end-to-end encryptie en een beveiligde verbinding met de cloud zijn de gegevens optimaal beveiligd. Bovendien biedt de cloud de mogelijkheid om de data op verschillende locaties op te slaan, waardoor je als het ware een extra vangnet inbouwt voor calamiteiten,” aldus Andy.

Wat we nu gerealiseerd hebben, toont aan dat we met behulp van slimme data nog veel meer kunnen bereiken.

Mooie dingen doen met data

Als het aan Menco ligt, is dit zoals gezegd nog maar het begin van een mooie toekomst. “Wat we nu gerealiseerd hebben, toont aan dat we met behulp van slimme data nog veel meer kunnen bereiken. Nu al gebruiken we de informatie uit de machines – naast het traceren van producten – voor het bijhouden van het productieproces. Zo kan ik precies zien hoeveel producten we op elk willekeurig moment hebben geproduceerd, geassembleerd en getest. Zijn dat er meer of minder dan verwacht, dan kan ik relatief eenvoudig de oorzaak achterhalen en eventueel bijsturen of ingrijpen. Uiteindelijk kunnen we zo ook andere data gaan verzamelen en analyseren om de workflow, het productieproces en het beheer van de machines te verbeteren. Maar voor het zover is, zijn er nog een aantal stappen die we moeten zetten. Bij voorkeur weer samen met MostWare Next.”

Veelgestelde vragen

Onze klanten vroegen zich de volgende dingen af, misschien heb jij dezelfde vraag?

 1. Hoe brengen jullie de prioriteit aan in het bronnenonderzoek?

  Op basis van de KPI en of AI Kalender is er vanuit de business al een prioriteit bekend. Wij borduren tijdens het bronnenonderzoek advieswerk hierop voort. Hierbij kan voor het berekenen van een specifieke KPI de voeding vanuit meerdere bronnen nodig zijn.  

 2. Ik weet welke data ik heb, maar ik weet niet of, en hoe deze toegankelijk is. Kunnen jullie hier ook bij helpen?

  Ja, dat kunnen we zeker. Steeds meer applicaties hebben een API waarmee de gegevens uit het systeem kunnen worden opgevraagd. Wij verzamelen dit vervolgens in bijvoorbeeld je eigen Azure-omgeving. Op deze manier blijft je data altijd in je eigen omgeving staan.

 3. Hoe komt het dat bedrijven niet altijd een goede strategie of goed gedragen strategie hebben?

  Bij een strategie kort en bondig formuleren en rekeninghouden met de SWOT is voor vele management teams een uitdaging. De innovaties volgen elkaar is steeds rapper tempo op en om die reden ook geen makkelijke opgave om deze allemaal qua bedreiging en mogelijkheden goed in te schatten.

  Een strategie kaart kan je voor de gehele onderneming maken maar ook voor bedrijfsonderdelen of afdelingen. Ze krijgen dan een cascade verhouding tot elkaar. Wij pakken het pragmatisch aan gewoon ergens starten passende bij de scope van het project.

  Voor het draagvlak creëren worden soms dikke business plannen of uitgebreide PowerPoint presentaties geschreven, welke vervolgens uit het zicht van de medewerkers verdwijnen. Dit is een gemiste kans. Voor ons als IT bedrijf is de Strategie Kaart een zeer handig hulpmiddel om de business te vertalen naar de IT en hiertoe ook direct voor de komende 1 tot 2 jaar een KPI Dashboard en AI-Systeem Kalender voor op te stellen.

  Met een strategie kaart met vier kwadranten kun je je bedrijfsdoelen duidelijk visualiseren. Je kunt de verschillende doelen onderscheiden en je krijgt een beter beeld van wat je bedrijf wil bereiken. Het gebruik van een strategie kaart met vier kwadranten is een krachtig hulpmiddel om bedrijven te helpen bij hun strategische planningsprocessen. De kaart maakt het mogelijk om doelen te identificeren, processen te analyseren en te verbeteren, en tegelijkertijd de samenwerking binnen een organisatie te verhogen.

 4. Wat betekent het bronnenonderzoek voor de technische inrichting van het Datawarehouse?

  Zowel de granularity als het aantal bronnen welke we analyseren zijn de input voor de performance eisen welke gesteld dienen te worden aan het in te richten datawarehouse of een andere techniek een data lake

Benieuwd wat wij voor jou kunnen regelen?

Dit is Andy, hij adviseert je graag. Neem vrijblijvend contact op!
Andy

Kom met ons in contact

Op ons algemene nummer
+31 (0)71 579 10 10
Of direct naar de helpdesk
+31 (0)71 579 10 15

Supportvraag? Maak een ticket aan of bekijk de status van je ticket op onze portal mijnmostware.nl

Andy Lambie

Specialist software & Azure developer