Predictive maintenance van alle cv-ketels van Bonarius Bedrijven

Slimme Data
#dashboards
#slimme data

Leestijd: 4 minuten leestijd

Case

Andy Lambie

Specialist software & Azure developer

Op ons algemene nummer
+31 (0)
Of direct naar de helpdesk
+31 (0)

Andy Lambie

Specialist software & Azure developer

Door gebruik te maken van slimme data kan installatiebedrijf Bonarius het onderhoud volledig afstemmen op de technische staat van de cv-ketels. Met als resultaat: een betere dienstverlening, tevreden klanten en lagere kosten.

Efficiënter onderhoud met slimme data

“Ik ben altijd meer dan gemiddeld geïnteresseerd geweest in technologische vooruitgang,” aldus Marco Dee, CFO van Bonarius Bedrijven. Het is dan ook niet zo gek dat lang voordat Internet of Things en Smart Homes modewoorden werden, Bonarius al bezig was met het verrijken van de dienstverlening door middel van technologie. Iets wat in een stroomversnelling kwam toen een van de belangrijkste ketelleveranciers van Bonarius intelligente sensoren introduceerde waarmee het mogelijk werd om toesteldata uit te lezen. Bonarius haakte hier op in door samen met MostWare Next het ‘Bonarius op Afstand’ concept te ontwikkelen. “MostWare Next heeft zich voor ons echt bewezen als technologiepartner, een bedrijf dat verder kijkt dan alleen de techniek en de vertaalslag kan maken naar de eindgebruiker. Ons doel is uiteindelijk een goede dienstverlening. MostWare Next begrijpt dat als geen ander. De pragmatische aanpak van Andy en de vertaling van het concept naar een praktische omgeving, sluiten perfect aan bij deze visie.”

Andy ontwikkelde een compleet online dataplatform, gebaseerd op Microsoft .NET webservices en Microsoft SQL Server, met informatie voor zowel Bonarius als de klanten van Bonarius. Een dashboard met trends, overzichten en grafieken geeft een nauwkeurig inzicht in de technische staat van ruim 10.000 cv-ketels. Dit maakt het mogelijk om de toestellen op afstand te monitoren, het moment van preventief onderhoud nauwkeurig te voorspellen en het aantal storingen terug te dringen. De woningcorporaties waarvoor Bonarius het beheer en onderhoud uitvoert, kunnen bovendien hun eigen managementrapportages met planningen, voortgang en prestaties inzien. Op die manier biedt Bonarius volledige transparantie en efficiënt onderhoud.

Het platform groeit nog steeds, dankzij de succesvolle samenwerking tussen beide bedrijven. Uiteindelijk is het de bedoeling dat niet alleen het totale ketelpark van zo’n 190.000 cv-ketels, maar ook alle ventilatiesystemen en warmtepompen die Bonarius beheert, op het platform worden aangesloten. Dit is mogelijk doordat Andy het platform zo heeft ontwikkeld dat nieuwe technologische innovaties moeiteloos ingepast kunnen worden. Zo is ‘Bonarius op Afstand’ klaar voor de toekomst en kan het systeem zonder problemen ook data verwerken van andere installaties.

Door in overleg met Bonarius zoveel mogelijk data te verzamelen, zorgt MostWare Next er bovendien voor dat Bonarius voorop kan blijven lopen in de branche. “Doordat we de data al hebben, kunnen we razendsnel inspelen op nieuwe toepassingen.” Andy benadrukt daarbij dat het belang van slimme data niet alleen geldt voor de installatiebranche: “In de vliegtuigindustrie wordt er al veel langer gebruik van gemaakt, maar denk bijvoorbeeld ook aan klimaatbeheersingssystemen, liften en zelfs koffieautomaten. Door gebruik te maken van Azure Machine Learning – een methode om voorspellende algoritmes te ontwerpen – en door verschillende databronnen met elkaar te combineren, wordt onderhoudsmanagement steeds doeltreffender.”

Veelgestelde vragen

Onze klanten vroegen zich de volgende dingen af, misschien heb jij dezelfde vraag?

 1. Al mijn data staat op mijn eigen servers (on-premise). Gaat een slimme data-oplossing dan nog steeds werken?

  Dat kan het nog steeds, echter mis je hiermee wel het gemak en de voordelen die de Microsoft Services bieden zoals Power Automate. Wanneer je data (deels) in de Azure cloud staat dan geeft dit een legio aan extra voordelen

 2. Hoe bepaal ik nou welke data voor mij belangrijk is?

  Goede vraag! Dat is ook lastig, maar daar kunnen wij bij helpen. Onze consultants stellen om te beginnen aan jou een paar hele slimme vragen. Met die antwoorden zijn we in staat om samen met jou te bepalen wat nu belangrijke data is. En vaak is dat data die je wel hebt, maar zelf nog niet aan had gedacht.

 3. Heeft MostWare recht van spreken om (potentiële) klanten naar de 10% winnaars te begeleiden?

  We zijn zelf een IT-bedrijf met een FD Gazelle Award in 2022 en dus bij de 10% winnaars horen van de meest snelgroeiende bedrijven in termen van winst en aandeelwaarde. Dit is een reis geweest welke we zelf hebben doorlopen en ondersteunen graag onze relaties hierin. Kostenleiderschap via KPI Dashboards is hierin van cruciaal belang gebleken.

 4. Kunnen jullie mij is inspireren met data?

  Maar natuurlijk, vinden we leuk! Dat kan op verschillende manieren zoals een data-date waarbij we in twee uur met je kijken waar we jouw business kunnen verbeteren of concreter met een sessie bring-your-own-data, dan gaan we echt even aan de slag met jouw data en bouwen we samen met jou in een ochtend een eerste dashboard. Gewoon om te laten zien hoe dat er dan uitziet. Stuur ons gerust een berichtje dan gaan we samen met je aan de slag!